<< luontoselvitys
Eestinkalliota koskevan asemakaavaselostuksen (19.12.1995) kohdassa 15 Luonnonympäristö viitataan ympäristöselvitykseen vuodelta 1981:
"Helsingin yliopiston metsänhoitotieteen laitos on v. 1981 laatinut Eestinkallion alueen luonnonolosuhteista selvityksen, jossa esitetään arvioita puuston sietokyvystä, tiheydestä, iästä, puulajisuhteista, kulutuskestävyydestä jne. Selvityksen mukaan Pisanmäen pohjois- ja etelä-osat ovat rehevähköä havupuuvaltaista kangasta ja sen keskiosa kuivaa mäntyvaltaista kalliokangasta. Pisanmäen metsät ovat vanhoja, huomattava osa yli 120-vuotiaita. Metsiköiden väliin jäävät alueet ovat pensoittuvia vanhoja peltoja, joilla on paikoin hyvinkin runsas lehtipuutaimikko.
Suureksi osaksi alueen metsät ovat vanhoja, yli-ikäisiä ja tarvitsevat hoito- ja uudistamistoimenpiteitä kestääkseen lisääntyvää kulutusta."
Tämä selvitys osoittautui tärkeäksi, koska siihen vedottiin paitsi kaavaselostuksessa myös ympäristöministeriön kielteisessä päätöksessä. Ympäristön tilaa ei YM:n mukaan tarvinnut enää tutkia, koska tarvittavat selvitykset olivat jo olemassa. Ymmärrettävästi kiinnostuimme paperista ja halusimme saada sen käsiimme. Menimme siis Espoon kaupungin arkistoon ja pyysimme sitä nähtäväksemme. Selvitystä ei löytynyt. Menimme kaupunkisuunnittelukeskukseen ja pyysimme heitä etsimään sen meille. Selvitystä ei löytynyt. Monessa virallisessa paperissa mainittu dokumentti alkoi muuttua virtuaaliseksi. Entä jos sitä ei enää ole? Voidaanko päätöksissä nojautua olemattomaan paperiin?
Seuraava etsintöjen kohde oli yliopisto. Metsänhoitotiede oli muuttunut metsäekologiaksi, millä ei kylläkään ollut erityistä vaikutusta asiaan. Selvitystä ei löytynyt. Mutkien kautta löytyi toinen tekijöistä - tuolloinen opiskelija - jolla sitä ei tosin myöskään ollut. Monien vihjeiden haravointi johti viimein sisäasiainministeriöön, jonka toiminnoista aikoinaan osa siirtyi perustettavaan ympäristöministeriöön. Myös osa SM:n arkistoista siirtyi. Näin löysimme jo kadonneeksi uskomamme dokumentin suoraan ympäristöministeriöstä. Saimme kopiot, totesimme selvityksen hyväksi, vaikkakin vanhaa maailmaa ja toisia olosuhteita kuvaavaksi, otimme uudet kopiot ja lähetimme nipun Espoon kaupungille ystävällisin terveisin varustettuna.
<< luontoselvitys